lundi 22 mars 2010

Suntem europeni si punctum

Affiche groupe Facebook  Soutien a Adrian Receanu
Suntem europeni si punctum!

Artistul Adrian Receanu le-a transmis acest mesaj autoritatilor franceze, conaționalilor aflati in Franta, dar si autoritatilor de la Chișinău.

In doar citeva zile, Adrian Receanu a devenit cel mai cunoscut moldovean din spatiul virtual francez. Pe facebook, pe twitter, cuvintele care unesc artistii francezi, moldavi sau romani din Paris si nu numai sunt "Adrian Receanu". Adrian este un muzician din Republica Moldova, stabilit in Franta de peste 10 ani. Din copilarie a studiat clarinetul, mai intii la Scoala de muzica din Glodeni unde la avut ca profesor pe Gheorghe Burca, mai apoi la Colegiul de Muzica Stefan Neaga din Chisinau. El și-a continuat studiile muzicale in Franta, la Conservatorul National Regional din Boulogne - Billancourt fiind timp de 3 ani bursier al guvernului francez. În prezent, Adrian studiaza Aranjamentul, Orchestratia si Compozitia la o scoala specializata din Paris.

samedi 13 mars 2010

Monuments soviétiques à la décharge de l’Histoire

Gruto Park
Les monuments communistes disparaissent des rues de Kiev, de Budapest et de Varsovie. L’Europe de l’Est liquide ses vestiges soviétiques au grand dam de Moscou, comme le décrit le quotidien moldave Timpul

Il n’y a pas si longtemps, le camp socialiste était encore planté de monuments à la gloire des libérateurs soviétiques. En très peu de temps, ces statues ont commencé à disparaître… pour refaire surface dans les vitrines de musées du communisme. La Russie a réagi durement à ce mouvement, accusant gouvernements et citoyens des anciens satellites de Moscou de céder à l’ultranationalisme de droite. 

En Hongrie, les symboles communistes ont été interdits dès 1989. Les statues des soldats soviétiques ont été démontées immédiatement et rassemblées dans un musée en plein air – le Statue Park. Dans le centre de Budapest, un parking souterrain a scellé le sort de l’obélisque qui louait le courage du soldat qui libéra la capitale. Moscou avait donné son autorisation, soulignant toutefois qu’il était “prioritaire” qu’il refasse son apparition sur la place de la Liberté pour le bien-être des relations russo-hongroises… Même si l’Union mondiale des Hongrois a recueilli plus de 200 000 signatures pour sa destruction, le gouvernement socialiste n’a pas voulu gâcher le dialogue avec Moscou. En 2005, le leader communiste Attila Vajnai a tout de même été écopé d’une peine de prison pour avoir porté l’étoile rouge lors d’un mouvement de protestation.

mardi 2 mars 2010

18 ani de lacrimi si durere

"18 ani de lacrimi, de dureri, de aşteptare a lui tăticu, a feciorului. 18 ani de când forţele ostile integrităţii noastre au încercat să ne ţină în genunchi şi au încercat să ne împiedice drumul nostru spre libertate. Vom construi acest drum spre binele cetăţenilor, spre tratatea dureririi mamelor, care au pierdut feciorii. Acest război ne-a încurcat şi ne mai încurcă să trăim decent." Declaraţiile aparţin preşedintelui Parlamentului și preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, lansate azi, 2 martie, în ziua de comemorare a persoanelor decedate în conflictul armat de pe Nistru din anii 1991-1992. 
Premierul Vlad Filat a declarat că operațiunile armate de pe Nistru sunt un început, care azi nu are şi sfârşit, deoarece ideile pentru care au luptat eroii noştri nu a fost duse la sfârşit. "Dincolo de declaraţii trebuie să acţionăm în rezolvarea acestei probleme. Acest stat liber şi democrat urmează să fie unul integrat. Trebuie să facem astfel ca scopurile eroilor care au luptat pentru integritatea si independenţa statului nostru să fie duse la capăt", a mai precizat prim-ministrul.