jeudi 27 mai 2010

E OFICIAL. Oleg Serebrian va fi ambasador în Franța.

Şase dintre cei paisprezece candidaţi la funcţia de ambasador desemnaţi de către autorităţile moldoveneşti au primit deja agrementele ţărilor de acreditare. Aceştia sunt: Iurie Reniţă (România), Oleg Serebrian (Republica Franceză), Ştefan Gorda (Republica Cehă), Anatol Urecheanu (Republica Populară Chineză), Aurel Ciocoi (Republica Federală Germană) şi Valeriu Chiveri (Republica Austria, OSCE, Agenţiile specializate ONU de la Viena, Republica Slovacă – prin cumul), transmite Serviciul de Presă al MAEIE.
Amintim că ieri, 26 mai, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă a declarat pentru presă că până în luna iunie 2010 Republica Moldova va numi în funcție toți ambasadorii.
UNIMEDIA menționează că după ce țările în care Republica Moldova deleghează ambasadori dau răspuns pozitiv, candidaturile sunt discutate în cadrul Comisiei parlamentare pentru politică externă, sunt aprobate de către Guvern și în cele din urmă președintele semnează decretul de numire în funcție.

Sursa: UNIMEDIA

mercredi 26 mai 2010

Moldova se califica in finala EUROVISION

SunStroke Project, s-au calificat în finala Eurovision 2010. Aceștia au reușit să cucerească publicul european după ce au urcat primii pe scenă în semifinala desfășurată ieri seara la Oslo. 
Alături de țara noastră, în finala concursului muzical s-au mai calificat Bosnia și Herțegovina, Rusia, Grecia, Portugalia, Belarus, Serbia, Belgia, Albania și Islanda.
Pentru compatrioții moldoveni de peste hotare, SunStroke Project & Olia Tira au un singur mesaj: „Vote for Moldova, because my heart is yours”. (n. red. „Votează pentru Moldova, deoarece inima mea îţi aparţine”).
Aceasta este cea de a 55-a ediţie a concursului Eurovision. În marea finală de sâmbătă, 29 mai, Spania va evolua pe locul 2, Norvegia pe locul 3, Marea Britanie pe locul 12, Franţa pe 18 iar Germania pe 22.
UNIMEDIA aminteşte că Moldova participă la "Eurovision" al şaselea an consecutiv. Cel mai mare succes Moldova l-a obţinut în 2005, când formaţia Zdob şi Zdub a ocupat locul şase. Anul trecut, reprezentanta Moldovei la concursul european, Nelly Ciobanu, a obţinut locul 14 în clasamentul final.

Vezi mai jos evoluția reprezentanților R. Moldova la Eurovision în semifinală. 

Sursa: UNIMEDIA

mardi 25 mai 2010

IN LOC DE EDITORIAL

harta-rm
Moldovenii și limba lor moldovenească

Nu este secret că, practic, toţi nemoldovenii de la noi participă foarte energic la dezbaterile privind denumirea şi substanţa limbii noastre, precum şi conştiinţa noastră etnică sau etno-culturală.
La prima vedere, acest fapt pare foarte ciudat. Ce interes am avea noi, moldovenii de la est de Prut, să intervenim în discuţiile de acest gen din cadrul comunităţii ruseşti, ucrainene, găgăuze sau bulgare (evreii, ca de obicei, fac caz aparte) din Moldova noastră? Este o problemă care ţine strict de competenţa morală şi de mentalitatea comunităţilor respective. Chiar m-aş simţi cu totul stingherit în situaţia ipotetică de a mă implica într-o asemenea dezbatere dintr-o altă comunitate etno-culturală.
Pe cînd în ceea ce priveşte băştinaşii Moldovei – moldovenii – mai că fiecare „minoritar” consideră de datoria lui nu numai să se bage în discuţie, dar şi, obligatoriu, să ne probozească de „lipsă de patriotism” în cazul în care constatăm evidenţa – românitatea limbii şi a conştiinţei noastre etnice (nu şi neapărat statale), - să ne „convingă” de „neromânitatea” culturii noastre, să peroreze îndelung în presa de limbă rusă şi „moldovenească” pe tema găunoasă a „neromânităţii” moldovenilor.

mardi 18 mai 2010

La Moldavie revient du froid

Ecrit par: Vlad Filat
CHISINAU – Les révolutions de couleurs, un temps considéré comme des développements prometteurs dans l’espace post-soviétique, semblent être passées de mode. Un peu partout dans le monde s’élèvent des voix déçues par la promotion de la démocratie. La tendance semble être à la consolidation des régimes autoritaires.
Il y a environ un an, la Moldavie, pays mal connu, semblait le confirmer. Le 7 avril 2009, la Moldavie a fait les gros titres de la presse lorsque des manifestations pacifistes dénonçant des élections injustes furent récupérées par un petit nombre de provocateurs qui prirent d’assaut le bâtiment du parlement et le palais présidentiel.
La presse avait qualifié l’événement de révolution Twitter, ce qui bien sur est une exagération. Pourtant, un an plus tard, et malgré les actes de ces provocateurs, un nouveau gouvernement démocratique est aux responsabilités. Le bâtiment du parlement n’est pas encore reconstruit, mais le gouvernement s’efforce de reconstruire la Moldavie en démocratie avec des aspirations légitimes à rejoindre l’Union Européenne.

Expo à Paris

Laprésente

corjeuti sur seine

Vendredi 21 mai – Vernissage à 19h

Entrée libre

Corjeuti sur Seine

Photographies de Marie Augustin


Corjeuti est un petit bourg au nord-ouest de la Moldavie, le pays le plus pauvre d’Europe, coincé entre l’Ukraine et la Roumanie, aux portes de l’Union européenne.
La grande majorité des habitants de Corjeuti quitte la Moldavie avec un visa de tourisme valable seulement quelques jours et payé jusqu’à 5000 euros à des intermédiaires. Arrivés en France, ils se retrouvent rapidement sans papiers, mais ils ont l’assurance de trouver un emploi.

mercredi 5 mai 2010

Victoria „învingătorilor învinşi”

Discuţiile controversate privind participarea sau neparticiparea RM la parada de 9 mai de la Moscova au readus în atenţie un subiect sensibil: noi, basarabenii, ce fel de învingători am fost şi suntem, dacă victoria asupra fascismului ne-a adus jumătate de veac de ocupaţie sovietică, deznaţionalizare, deportări, foamete? Întrebarea i-a măcinat, decenii la rând, şi pe mulţi dintre veteranii noştri, care însă n-au îndrăznit s-o rostească decât în gând sau în şoaptă... Vorbim de foştii ostaşi ai Armatei Române sau cei care au apucat să lupte în ambele tabere, cum s-a întâmplat cu Vasile Danu din satul Logăneşti, raionul Hânceşti.