vendredi 20 mars 2009

Francezii nu pot sa rezolve problemele moldovenilor in locul lor

„Francezii nu pot sa rezolve problemele moldovenilor in locul lor”, a declarat la Balti Catherine Durandin, cunoscuta scriitoare si istoric francez.
Afirmatia a fost facuta, miercuri, in timpul unei intalniri cu studentii si profesorii Universitatii de Stat „Alecu Russo” din Balti, noteaza DECA-press.
Catherine Durandin sustine ca, in linii generale, comunitate europeana saluta intentiile Moldovei in ce priveste promovarea valorilor europene, dar aderarea la Uniunea Europeana poate avea loc doar atunci cand societatea moldoveana va deveni una cu adevarat democratica.
„R. Moldova nu trebuie sa ceara rezolvarea problemelor sale de la partenerii sai europeni, ci sa le solutioneze de sine statator”, spune Catherine Durandin .
In acelasi timp, Catherine Durandin este de parere ca, in contextul integrarii europene, dezvoltarea democratica a tarii este mult mai importanta decat aderarea la NATO.
Catherine Durandin este profesor la Institutul National al Limbilor si Civilizatiilor Orientale din Paris. A semnat mai multe carti consacrate relatiilor euroatlantice si SUA, precum despre Romania. Este autoarea romanului „Le Bel ete des camarades” (1998).