lundi 19 juillet 2010

IN LOC DE EDITORIAL

Constantin Tanase
Încă o dată despre obraz şi Decretul Ghimpu
…asadar, marti, Curtea Constitutionala (CC) a declarat anticonstitutional Decretul Ghimpu, înrolându-se astfel în tabara antinationala a politicienilor moldoveni care promoveaza aici, deschis, interesele Rusiei.
Nu-mi amintesc, de exemplu, ca CC sa fi manifestat vreodata sensibilitate fata de prezenta militara ruseasca în RM si sa fi declarat aceasta prezenta ca fiind una ce contravine Constitutiei RM. N-am auzit, de asemenea, ca presedintele CC, Dumitru Pulbere, magistratul cu ceas scump pe mâna, sa fi intervenit pe lânga omologul sau rus ca sa se intereseze daca nu cumva actiunile autoritatilor Federatiei Ruse împotriva producatorilor de vin din RM contravin Constitutiei rusesti.
Din pacate, si anul acesta, agenda dezbaterilor electorale din RM nu se va circumscrie problemelor interne, ci va ramâne în albia confruntarilor geopolitice si ideologice. Întrebarea la care urmeaza sa raspundem în acest context e urmatoarea: are astazi RM o clasa politica, o elita conducatoare capabila sa ridice manusa aruncata de rusi sau sa le arunce rusilor manusa? Pun aceasta întrebare, pornind de la o realitate evidenta, careia nici politicienii nostri, nici presa noastra, nici opinia publica de la noi nu au curajul sa-i spuna pe numele ei adevarat: blocada economica si santaj. Interzicerea vinurilor moldovenesti se numeste blocada economica, iar atacurile împotriva pozitiei ocupate de seful interimar al RM, Mihai Ghimpu, în chestiunile legate de 9 mai 1945 si 28 iunie 1940, se numesc santaj si amestec în treburile interne ale unui stat independent si suveran. Echipa de magistrati (cu ceasuri scumpe pe mâini) a lui Pulbere nu s-a pronuntat asupra faptului daca nu cumva aceste actiuni ale Rusiei contravin Constitutiei RM.
În contextul celor discutate nu pot sa trec peste o alta situatie… delicata, cu „usoare” conotatii politice si geopolitice. Cu ocazia (nefericita) a inundatiilor din lunca Prutului, ne-am amintit de… România. Trebuie sa recunoastem ca, desi vorbim frumos si inspirat pe tema „DEZGHETULUI” în relatiile dintre RM si România, între ele adie o briza rece. Ceva nu se leaga, ceva nu merge, ceva (nu) se întâmpla... În timp ce România face eforturi sustinute în plan extern pentru a promova interesele RM în UE, în timp ce România si-a dezlegat punga pentru a da un grant substantial RM (în situatia când are probleme serioase la ea acasa), unii de la Chisinau… tot în padure se uita, ca în proverbul rusesc. Eu sesizez aici o problema de (lipsa) de bun-simt si de obraz. Pe de o parte, cerem de la Basescu bani si materiale de constructie pentru sinistratii din lunca Prutului, pe de alta - ne curg mucii la poarta palatului lui Putin. Adica, cum, România e o vaca de muls? Cei care au determinat CC sa anuleze Decretul Ghimpu nu s-au gândit la faptul ca acest gest poate atinge sensibilitatea României? Declari neconstitutionala istoria comuna a unui neam - care neam românesc se numeste si se va numi în veci - apoi ceri de la România bani si lemn de constructie pentru casele sinistratilor?
Apropo, nu am auzit ca Rusia sa fi promis moldovenilor sinistrati macar o rubla sau o scândura…Unora le place sa-i aminteasca României ca ar avea niste obligatii fata de noi…Dar Rusia nu are nici o obligatie, nici o datorie fata de RM? Daca comunistii se burica si se cocosesc sa ramâna independenti fata de România, de ce nu cer bani si lemn de constructie de la rusi? Poate e cazul ca acum, când am intrat într-o mare nevoie, rusii sa ne întoarca lemnul pe care l-au taiat pe gratis miile de basarabeni deportati cu care rusii au umplut Siberia dupa 28 iunie 1940…

SURSA: TIMPUL

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire